Het dunbevolkte Noorwegen beschikt over talloze verborgen parels, al moet je soms flink je best doen die te bereiken. Dat ondervond ook freelance filmmaker en fotograaf Robert Kersbergen. Hij is gek op avontuur en mijdt als het even kan de gebaande paden. In dit gastblog vertelt hij over zijn trip naar de Osafjellet, een bergtop van 1200 meter hoogte. Deel 2 van een tweeluik: eindelijk rust. 

Voor wie het heeft gemist: in deel 1 vertelde Robert over de tolweg bij Osa waar hij terecht kwam. En zijn hoop om op de Osafjellet te kunnen wildkamperen. Check het hier: https://www.underdogsports.nl/algemeen/noorwegen/  Vandaag vertelt hij of zijn missie slaagde.

Haarspeldbochten

Toen ik de boomgrens zo’n beetje had getopt, werd de ruigheid van het landschap pas echt zichtbaar. Vele watervallen en beekjes woekerden zich een weg over de grillige rotsen die op sommige plekken meer dan honderd meter de hemel in reikten. Ondertussen was het wel opletten geblazen. De tolweg was praktisch gezien een eenbaansweg en door de haarspeldbochten ontbrak het aan zicht op eventuele tegenliggers. Gelukkig kwam ik niemand tegen en had ik het rijk dus helemaal voor mij alleen.

Typisch Noors landschap hoger op de Osafjellet

Typisch Noors landschap hoger op de Osafjellet

Fantastische landschappen hoger op de Osafjellet

Nog zo’n landschap hoger op de Osafjellet

Kristalhelder

Alles wees erop dat het lot mij ditmaal gunstig gezind zou zijn bij het vinden van de ultieme wildkampeerplek. En tot mijn grote vreugde werd het volgen van mijn intuïtie ditmaal ook vorstelijk beloond. Ik vond een prachtige open plek naast een rivier met ijskoud, kristalhelder en azuurblauw water! Wow! Een echt paradijs, ondanks de motregen, kou en gure wind.

Kristalhelder water op de Osafjellet

Kristalhelder water op de Osafjellet

Sneeuw en ijs

Toen ik met de nodige moeite mijn tent in een stormachtige wind had opgezet was het tijd om het hoger gelegen gebied te gaan verkennen. De landschappen die ik daar op mijn netvlies kreeg waren zo niet nog indrukwekkender. De dikke laag grijze bewolking die boven de gelaagde bergen hing, leek de ruigheid ervan nog extra te benadrukken. Ook opvallend: er lagen voor deze tijd van het jaar nog best grote hoeveelheden sneeuw en ijs. De donkere, kale rotsen staken er schril tegen af. Onbeschrijfelijk mooi!

Voor Noorse begrippen lag er nog veel sneeuw in de zomer

Voor Noorse begrippen lag er nog veel sneeuw in de zomer

Robert Kersbergen met -voor zomerse begrippen- veel sneeuw en ijs.

Robert Kersbergen met een muur van sneeuw

Rust

Moederziel alleen in het uitgestrekte landschap, waar ik met diepe inhalaties de frisse berglucht opsnoof. Ik voelde een enorme rust over mij neerdalen. Wat had ik dat de afgelopen dagen door al het toeristengeweld gemist! Een simpel tortellini-maaltje in mijn tent was goddelijk. Hier kon ik de hervonden rust omzetten in mijn beste nacht van de week.”

Moederziel alleen in mijn tentje op de Osafjellet

Moederziel alleen in mijn tentje op de Osafjellet

Meer werk van Robert vind je hier: http://www.robertkersbergen.nl  Heb je zelf een underdog spot? Laat het me weten en wie weet doe ik er wel verslag van!

 

Reacties