Dacht ik toch even dat ik een krokodil zou kunnen spotten. in Zuid-Australië nota bene. Duizenden kilometers afgedwaald van zijn eigenlijke territorium, het noorden van Kangoeroeland, doemde hij op. 

Toen ik vanmorgen de krant open sloeg, skipte ik de kop boven het verhaal, maar focuste ik mij op de foto. Daar lag toch echt zo’n prehistorisch dier, met die gewiekste blik van ’em, te zonnebaden.Geef toe. Zou ik dan nu, na de koala, echidna en vooral slangen, https://www.underdogsports.nl/spots/wildlife-spotten-tussenstand-1/ weer een bijzonder dier van mijn bucketlist kunnen afstrepen? Mijn plan was om daarvoor via de westkust Darwin aan te tikken, maar dat hoefde dus misschien niet eens meer.

Waarheid

Ik keek al rond op Google Maps waar de croc was gespot en hoe ver dat van Adelaide af was en hoe ik daar zou kunnen komen, toen de waarheid zich ontvouwde: het was een nepperd. Een prank. Een opgezet dier. Bah, wat een ontgoocheling. Ik wilde het niet weten, bleef geloven in ‘een echte’. Net zoals half Nederland geloofde in de Poema op de Veluwe. Komkommernieuws, voor zover daar hier sprake van is, is dus van alle landen….

Als je toch enkel de foto ziet…Dan kan het niet missen, zou je zeggen

Nu zit er maar een ding op: alsnog naar Darwin. Of tenminste, richting het noorden. Om vervolgens in een luxepositie te verkeren. Want je hebt de crocs in twee smaken: zowel salt of fresh. Het schijnt er vol mee te zitten in de Northern Territory. De tip is wel om vooral niet te gaan kamperen bij het water… Want waar de fresh water crocodile pas toeslaat als-ie zich bedreigd voelt, schijnen die zoute jongens uit het niets nogal agressief uit de hoek te komen….

Nu we het toch over de bucketlist hebben…Laat ik maar meteen een paar andere topnoteringen noemen.

Tonijnendarmen

Witte haaien. Ook geen dieren met een smetteloze reputatie. Hier in de buurt van Adelaide zijn ze afgelopen jaren nogal eens gezien, vlakbij de pier van zowel Henley Beach als West Beach. http://www.news.com.au/national/south-australia/up-to-18-sharks-spotted-at-sa-beaches-on-sunday/news-story/9e53c0ef80813b2e57e16482be5f02f1 Een uur rijden hier vandaan kun je ze zien bij Port Lincoln. Vanuit een kooi. Daar worden de dieren ‘gelokt’ met een soort gehakt van vis, gemaakt van de kieuwen en darmen van tonijn. Enerzijds denk ik: het hoort niet zo, haaien horen te jagen. Anderzijds is het wel een unieke kans om deze geweldenaars te bewonderen.

Heel wat vriendelijker oogt en is de wombat. Dit koddige diertje heb ik nog nooit in levende lijve gezien. Wel zie je overal waarschuwingsborden. Zes jaar geleden in Tasmanië snapte ik waarom. Rijdend in een auto met een Duitse jongen en Franse dame leek het wel of we op een grote kei reden, zoveel geluid maakte het. Het bleek een wombat te zijn. Toevallig reed achter ons een boswachter. Die heeft het arme ‘harde’ pluizenbolletje uit zijn lijden verlost.

Overal wordt voor wombats gewaarschuwd, maar zien doen we de knaagdieren niet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties