Voor een reportage in het tijdschrift Leven in Frankrijk heb ik een bezoek gebracht aan de pas geopende chambres d’hôtes (luxe bed and breakfast) van Ralph De Graaf en Lindy De Graaf-Neefjes. Een sfeerverslag in 3 delen vanuit de Gard in Zuid-Frankrijk. Eerder deel 1, een kennismaking met de statige stadsvilla, nu deel 2. Over wijnvelden, watervallen, maar ook forellen die -let op- vanuit een pick-up aan de man worden gebracht.

Het weerbericht voor deze vier dagen in mei, is niet heel gunstig. Sinds Ralph en Lindy hier dit voorjaar zijn neergestreken was het vooral goed weer, maar juist nu speelt de zon wat te vaak verstoppertje. Gelukkig valt het de eerste dagen mee. En dus gaan we meteen de omgeving verkennen, om zo veel mogelijke goede foto’s te schieten. Hoe planmatig en perfectionistisch Ralph en Lindy werken wordt al snel duidelijk: ze hebben een heel programma opgesteld.

Op reportage in Zuid-Frankrijk

Op reportage in Zuid-Frankrijk

Natuur

Nationaal Park de Cevennen gaan we in. Het enthousiasme is in de auto al nauwelijks te temperen. ,,We zijn helemaal verliefd op die gevarieerde natuur hier”, kirt Lindy. En het moet gezegd, hoewel ik toch al een keer of 12 in Frankrijk ben geweest en zo’n beetje alle uithoeken (behalve deze) heb gezien, verandert het landschap verrassend snel. Dat gaat van ruige rotsen tot lieflijke klaprozen en wijnvelden. En van rustig meanderende watertjes tot een snelstromende rivier. Maar mensenmassa’s, nee, die zien we niet. In plaats daarvan veel rustieke en romantische plekken, zoals in Le Vigan en Laroque, waar de waterval wel op een een soort mini-stuwdam lijkt. Mooi uitkijkpunt. Het terras dat er uitzicht op heeft doet dan ook goede zaken. Fotograaf Robert Kersbergen klikt onophoudelijk.

Rustieke plek in Le Vigan

Fotograaf Robert Kersbergen legt een verstilde plek in Le Vigan, in de Gard, vast

Lindy geniet van het uitzicht in Ganges/Laroque

Lindy geniet van het uitzicht in Ganges/Laroque

Een van de vele romantische plekjes in de Gard, met een fraaie waterval in de achtergrond

Een van de vele romantische plekjes in de Gard, met een fraaie waterval in de achtergrond

Lindy en Ralph hebben eigenlijk nog geen tijd gehad om de omgeving echt goed te verkennen, zo druk zijn ze met het opknappen van hun droomhuis geweest. Schilderen, inrichten, verbouwen, het slokte alle tijd op. Werkdagen van 7 tot 24.00 uur waren heel normaal. Het gevolg? Veel voldoening rijker, maar wat gewicht armer.. Niet voor niets moet de riem bij Ralph een tandje strakker. ,,Ik ben tien kilo afgevallen.” Gelukkig kookt hij dezer dagen uitgebreid: een chorizo-soepje, groene asperges, lokale worstjes. Oeh la la. Dat gaat er lekker in.

Ralph heeft traditionele gerechten gekookt: lokale worstjes en gestoofde prei

Ralph heeft traditionele gerechten op tafel gezet voor zijn bezoek: lokale worstjes en gestoofde prei

Bruiloft

Uitgebreid praten we over hun grote stap: van een vaste baan naar de sprong in het diepe. Van Alkmaar naar een klein dorpje in de landelijke Gard. ,,Het was even wennen, maar we krijgen er ook veel voor terug. Dit was onze droom: samen een onderneming opzetten in het buitenland.” Op de bruiloft had haar vader het al gememoreerd. Hij haalde woorden van Lindy aan toen ze nog een tiener was. ,,Toen zei ik dat ik een Nederlandse man met donker haar zou ontmoeten en met hem een hotel aan de Italiaanse Rivièra zou beginnen.” De waarheid zat er niet heel ver vanaf…

Ralph en Lindy genieten

Ralph en Lindy De Graaf genieten van elkaar, èn de omgeving in de Gard

Lokale markt

Saint-Hippolyte-du-Fort zelf blijkt maar een klein dorpje. Maar gezellig is het wel. In het dorpscentrum het stereotiepe beeld: mannen met Franse pet, bretels, en al vroeg une bière du pression of un vin voor zich. Kenmerkend zijn de vele zonnewijzers in de stad, en de fonteinen. Op elke hoek van de straat vind je er haast wel een. Onze ogen vallen open van verbazing als we de lokale markt bezoeken. De mooiste groenten zien we en de lokale delicatesse crème de (kastanjecrème) natuurlijk, maar het meest opvallend is een pick-up met daarin…forellen. Je gelooft het niet!

Lokale specialiteiten te over op de markt in Saint-Hippolyte-du-Fort

Lokale specialiteiten te over op de markt in Saint-Hippolyte-du-Fort

Een groentekraam mag natuurlijk niet ontbreken op de lokale markt

Een groentekraam mag natuurlijk niet ontbreken op de lokale markt

Forellen worden zo vanuit de laadbak van een pick-up verkocht.

Forellen worden zo vanuit de laadbak van een pick-up verkocht

Stofzuiger

Gebiologeerd kijkt een kindje vanaf de schouder van pappa toe wat er gebeurt. De verkoper pakt zijn netje, heeft meteen beet, pakt een soort stok, slaat het beest op zijn kop, snijdt de vis in en haalt er dan zijn geheime wapen bij. Een stofzuigerslang….Om de vis snel schoon te maken. Het hele tafereel voltrekt zich in een vloek en een zucht. Klanten kijken erbij alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Ik blijf daarentegen in verbijstering achter.

Verkoper heeft een bijzondere plek voor zijn forellen: de laadbak van een pick-up

Verkoper heeft een bijzondere plek voor zijn forel: de laadback van een pick-up

N.B.: Sommige foto’s bij dit blog zijn afkomstig van Robert Kersbergen. Dank daarvoor!

Wat vinden jullie van dit tweede deel? Benieuwd naar het vervolg van mijn belevenissen? Binnenkort deel 3, plus een leuke verrassing!

 

Reacties