Voor een reportage in het tijdschrift Leven in Frankrijk heb ik een bezoek gebracht aan de pas geopende chambres d’hôtes (luxe bed and breakfast) van Ralph De Graaf en Lindy De Graaf-Neefjes in Saint-Hippolyte-du-Fort. Een sfeerverslag in 3 delen vanuit de Cevennen in Zuid-Frankrijk. Eerder een kennismaking met de statige stadsvilla en een verhaal over de omgeving, nu het laatste deel. Over wijn, treintjes en de reputatie van het dorp aan de hand van een museum met…levende dieren. 

Ik dacht dat mijn verbazing na het zien van forellen in een laadbak https://www.underdogsports.nl/uncategorized/chambres-dhotes/ niet verder kon stijgen…Maar dat bleek toch even een misvatting. Het kon nog gekker..Maar daarover later meer.

Wijnvelden

Eerst terug naar daar waar Frankrijk bekend om staat: wijn. Ralph en Lindy lusten (als ze daar aan toe komen) ook graag een glaasje, bourgondiërs als ze zijn. Tijdens ons bezoek komt -vaker dan bier- een lekkere rosé op tafel, of een elegante witte van het plaatselijke Domaine Salle de Gour. ,,Ze hebben hier eigenlijk alles, maar het is vooral een roséstreek”, vertelt Ralph, die een achtergrond heeft bij onder meer het College Hotel. Volgens Lindy zijn de wijnvelden hier ‘fantastisch’. In Tornac moeten we daarvoor zijn. Op en af gaat de rit ernaartoe. Wolken die af en toe voor de zon kruipen leggen prachtige schaduwen over de wijnranken. Uitgestrekte velden zijn het, met hier en daar een kasteel in de achtergrond. Wow. Terug in de chambres d’hôtes laat Ralph de kelder zien. Die is nu nog leeg, maar biedt kansen. ,,Misschien kan ik hier in de toekomst wijnen proeven met gasten”, oppert hij.

Een van de vele wijnvelden in Tornac, Zuid-Frankrijk

Een van de vele wijnvelden in Tornac, Zuid-Frankrijk

Wijnranken in Tornac

Wijnranken in Tornac

Lokale rode wijn op tafel bij Les Trois Comtes

Lokale rode wijn op tafel bij Les Trois Comtes

Vaart der volkeren

Het is duidelijk: Lindy en Ralph zitten vol plannen en zijn vooral van het aanpakken. Ik schreef niet voor niets dat werkdagen van 7.00 tot 23.00 uur niet vreemd zijn. Ja, het tempo zit er goed in bij die twee. En dat moet ook wel, om zo veel mogelijk van de omgeving te zien. We bezoeken het schilderachtige en middeleeuwse Sauve, dat niet mee lijkt te gaan in de vaart der volkeren. Een kat zit doodgemoedereerd tussen de bloembakken. Midden door het dorp stroomt de rivier Le Vidourle, waar een vliegvisser de ansichtkaart compleet maakt. Lindy staart tevreden voor zich uit. ,,Ik mis mijn familie en vrienden wel, maar je krijgt er wel een mooi avontuur voor terug.”

Spectaculair beeld van het middeleeuwse Sauve

Spectaculair beeld van het middeleeuwse Sauve

Het middeleeuwse Sauve lijkt wel een ansichtkaart

Het middeleeuwse Sauve lijkt wel een ansichtkaart

Doodgemoedereerde kat

Doodgemoedereerde kat

Straatbeeld in Sauve, met overal bloembakken

Straatbeeld in Sauve, met overal bloembakken

Stoomlocomotief

Ook historisch is de treinrit van Anduze naar Saint-Jean-du-Gard. We rijden de route van de trein af op zoek naar een mooie plek om de stoomlocomotief vast te leggen. Die vinden we. Tussen de klaprozen hebben we een mooi doorkijkje naar de rails die tegen de bergwand aangedrukt ligt. ,,Daar komt-ie, daar komt-ie”, roept Ralph enthousiast richting fotograaf Robert, die zijn ‘toeter’ al een tijd in de aanslag heeft. ,,Alle tijd, alle tijd. En de zon is er.” De trein gaat erg langzaam, zodat de passagiers mooi uitzicht hebben op de vallei. Alsof het speciaal voor ons gebeurt, spuwt het voertuig dotten van stoom uit.

Wachten op stoomtrein

Wachten op stroomtrein

Historische stoomtrein tussen Anduze en Saint-Jean-du-Gard, Zuid-Frankrijk

Historische stoomtrein tussen Anduze en Saint-Jean-du-Gard, Zuid-Frankrijk

Geknisper

Nationaal Park De Cevennen, dat sinds 2011 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, http://ceze.fr/cevennen) biedt meer. Het staat bekend om de zijde-industrie. Eeuwenlang zorgde de moerbeiboom voor een goudmijn. De bladeren daarvan vormen namelijk het enige voedsel van de zijderups. In het Musée de la Soie kun je er van alles over te weten komen. En laat dit nou net in Saint-Hippolyte-du-Fort gevestigd zijn…Je leert er van alles over de ontwikkeling van rups tot zijde. Als ik daarover lees, hoor ik wat ondefinieerbaar geknisper. Waar het vandaan komt? Geen idee. Even later valt mijn oog op wat kranten en wat takjes groen. Er blijken doodleuk zijderupsen rond te kruipen. In alle stadia: van heel klein tot cocon. Ik ben compleet verrast. Ik denk bij een museum toch vooral aan levenloze dingen….

In het zijdemuseum in Saint-Hippolyte-du-Fort zie je hoe zijde gesponnen wordt

In het zijdemuseum in Saint-Hippolyte-du-Fort zie je hoe zijde gesponnen wordt

Rupsen in het zijdemuseum

Verrassing: levende rupsen in het zijdemuseum

Petanque

Om de vele indrukken wat te laten bezinken, sluiten we af met een potje jeu de boules, in de binnentuin van Les Trois Comtes.

Potje jeu de boules in de binnentuin van Les Trois Comtes

Potje jeu de boules in de binnentuin van Les Trois Comtes

Balkonscene Ralph en Lindy vanuit hun chambres d'hôtes

Balkonscene Ralph en Lindy vanuit hun chambres d’hôtes

 

 

 

 

 

 

 

 

N.B.: Sommige foto’s bij dit blog zijn afkomstig van Robert Kersbergen (http://robertkersbergenfilmproducties.nl/) Dank!

Benieuwd naar het verhaal zoals dat in Leven in Frankrijk heeft gestaan, plus enkele extra’s? Houd de site dan in de gaten.Tips? Laat het me hieronder weten!

 

Reacties